Vyhledávání


Kontakt

Linda Kubaštová
Líbalova 1173
Třeboň 379 01

+420603793429
icq: 305777484

E-mail: kubastova@email.cz

Výcvik

01.09.2009 20:33

Cane corso je vynikající parťák pro páníčka vyznávajícího heslo: Pohybem ku zdraví! a Ve zdravém těle zdravý duch. Ideální je pro něj rodina, která neoblibuje dřepění před televizní obrazovkou, nýbrž plavání, výlety na kole, pěší turistiku, výšlapy na běžkách... a nikdy přitom neopomene vzít do baťohu tatranku i pro psa. Cane corso se s nadšením zúčastní vašich sportovních aktivit, a zatímco vy budete shazovat nadbytečná kila, pes se nádherně osvalí. Ti z vás, kdož se věnují i sportovnímu potápění, si ke cane corso pořídí vydru - a je to!

Cane corso je jedním z mála molossů, s nímž můžete nejen bez obav z blamáže chodit na cvičák, ale dosahovat vynikajících výsledků ve zkoušce ZOP (Základní ovladatelnost psa).

Zkouška ZOP obsahuje cviky základní (přivolání, ovladatelnost na vodítku, ovladatelnost bez vodítka, povely Sedni!, Lehni!, Vstaň! a dlouhodobé odložení) a cviky skupinové a speciální (ovladatelnost na vodítku, povely Sedni!, Lehni!, Vstaň!, odložení ve skupině, přenesení psa psovodem a cizí osobou, chůze po nepříjemném materiálu).

Cane corso dokáží v poslušnosti překonat i psy klasických pracovních plemen, jako jsou němečtí a holandští ovčáci, border kolie, knírač a retrívr. Dokladem je 15měsíční fenka cane corso Doris Cacobes, která již v desíti měsících složila na výbornou zkoušku ZOP, krátce poté na výbornou zkoušku ZZO a na velmi dobře zvládla zkoušku ZPU1. V závodech ve výkonu psů to parádně natřela, moloss nemoloss, jedenácti pracovním psům - skončila na vynikajícím 2. místě. Cane corso bodují i ve zkouškách všestrannosti psů, kde vítězí ve stopě, poslušnosti i v obranách.

Jak vidno, při trpělivém vedení lze s cane corso činit zázraky. Pes je velmi inteligentní a pro milovaného pána učiní cokoli.

 

Takže….. Jak už sem psala doházíme s Arnym pravidelně jednou až dvakrát za týden do KO agility Třeboň. Agility sice neskáčeme, ale je tam spoustu fajn lidí,kteří sou až neuvěřitelně ochotní a rádi poradí.Touto cestou bych jim chtěla poděkovat ( hodíme sem namátkou pár lidí,ale myslím že jsete fajn absolutně všichni) Lucka Dušková, Verča Závodská, samosebou  celá rodina Cimlů a Jája Eisertová.

Zatím se s Arnym jakš takš protloukáme začínající pubertou.To víte stává se dost často,že najednou z čista jasna Arník zapomene ten cvik co má udělat a nebo se mu pro změnu nechce.V budoucnosti doufáme,že složíme nějaké ty zkoušky.(ZOP, BH, ZZZ)

Rozhodně s Arnym plánuji stopičky a možná i obranu (kaníčkovskou specialitku), ale uvidíme teprve časem, jak bude prďolka šikovný a kdy z nás konečně vyprchá puberta.

 

Tak Arníček nám trochu povyrostl a priority se přeměnili. Panička obranu nechce, puberta je čím dál horší a o machrování ani nemluvěJ. Naštěstí všechno zůstává v mezích trucování a dál máme psí kámoše, myslím tím kluky. Začneme se s Arníkem věnovat obedienci, poslušnosti a stopám. Jelikož nás teď potěšil výsledek na MVP Interdog, asi nezanevřeme ani nad výstavami.I přes pubertu je Arny ochotný a moc rád pracuje.Temperament má velký, ale jen když potřebuje panička, jinak je schopný prospat celou výstavu. Poslední dobou se absollutně ztratila nedůvěřivost k cizím lidem a Arny se nadšeně mazlí s každým kdo mu podrbe zadek.